Kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ: 85 metai tarnystės Dievui ir žmonėms

Kauno arkivyskupija kviečia meldžiantis ir dėkodami Dievui paminėti kardinolo Sigito Tamkevičiaus SJ 85-ąjį gimtadienį.

Šventinės padėkos Mišios bus švenčiamos Kauno arkikatedroje bazilikoje lapkričio 5 d., sekmadienį, 12 val., dalyvaus ir sveikins Lietuvos vyskupai. Lapkričio 7 d., antradienį, 18 val., dalyvauti kviečiami visi norintys, pasveikinti bus galimybė po šv. Mišių.

Kardinolas prašo gėlėms ar dovanoms numatytas lėšas skirti Ukrainos paramai.

„Vyskupo, kaip ir kardinolo, tarnystė nebuvo planuota; net ir per sapną angelas apie tai nepasakė. Kaskart atsiliepdamas į Viešpaties pakvietimą, bandžiau laikytis Jo rankos, nors neretai pūsdavo labai priešingi vėjai. Labai linkėčiau, kad kiekvienas iš jūsų taip pat stipriai laikytumėtės Viešpaties rankos. Tai labai svarbu kiekvieno žmogaus gyvenime, tuomet nebaisios jokios audros“, – yra sakęs kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ.

Kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ gimė 1938 m. lapkričio 7 d. Šešuolių kaime, Utenos rajone. 1956 m. įstojo į Kauno kunigų seminariją, 1960 m. baigė studijas ir buvo įšventintas kunigu.

1972 m. kartu su kunigu Alfonsu Svarinsku įkūrė pogrindžio katalikų leidinį „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“. Už tai 1975 m. buvo suimtas ir nuteistas 10 metų laisvės atėmimo. Kalėjo Mordovijos lageryje.

1988 m. iš lagerio buvo paleistas. 1991 m. gegužės 4 d. popiežiaus Jono Pauliaus II buvo paskirtas tituliniu Turudos vyskupu ir Kauno arkivyskupijos augziliaru. Vyskupo šventimai vyko 1991 m. gegužės 19 d., per Sekmines, Kauno arkikatedroje.

1993 m. popiežius Jonas Paulius II kardinolą Sigitą Tamkevičių SJ paskyrė Kauno arkivyskupu. Jis buvo pirmasis lietuvis, tapęs kardinolu.

Kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – Lietuvos Vyriausybės ordinas „Už nuopelnus Lietuvai“ su grandine, Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius, ordinų „Laisvės kryžius“ ir „Ordino Kryžius“ didieji kryžiai, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis „Už nuopelnus Lietuvos kariuomenei“.

Kardinolas yra žinomas kaip ryžtingas žmogaus teisių gynėjas, kovotojas už laisvę ir demokratiją. Jis yra įkvėpimas daugeliui žmonių Lietuvoje ir visame pasaulyje.