Dievo meilės švyturys: šiandienos Šventojo Rašto tema

**Dievo meilės švyturys: šiandienos Šventojo Rašto tema**

Šventasis Raštas yra ne tik knyga, bet gyvas Dievo žodis, kuris šviečia mūsų gyvenimo kelyje, kaip užtikrintas švyturys tamsią naktį. Kiekviena diena atneša naujus iššūkius ir galimybes, kurias galime geriau suprasti ir įveikti laiduojami dieviškuoju žodžiu. Šiandienos Šventojo Rašto skaitiniai mus veda per įvairiausias dvasios stiprybės ir išminties nuorodas, atskleidžiančias Dievo nesibaigiančią meilę ir kvietimą gyvenimui šventumo kelias.

**Pirmasis skaitinys: Išėjimo knyga 34:6-7**

„Viešpats praėjo prieš jį šaukdamas: „Viešpats, Viešpats, gailestingas ir maloningas Dievas, lėtas pykti, kupinas ištikimos meilės ir tiesos, palaikantis ištikimą meilę tūkstantmečiams, atleidžiantis nedorybes, nusikaltimus ir nuodėmes, tačiau negalimas palikti kaltojo be bausmės.“

Šis skaitinys iš Išėjimo knygos atskleidžia mums Dievo charakterį – Jo gailestingumą, malonę ir tiesą. Dievas atleidžia mūsų nuodėmes ir nuolat plečia savo ištikimą meilę. Šiuo skaitiniu Dievas kviečia mus, kad stengdamiesi sekti Jo pavyzdžiu, būtume gailestingesni ir malonesni ne tik sau, bet ir kitiems. Kaip dažnai mes linkę būti greitais teisti, uoliais pykti ar ilgai laikyti nusivylimą? Paimkime šią žinią į giliausią savo širdį ir siekime būti kaip tas Viešpats – lėtai pykta, kupinas meilės, malonės ir atleidimo.

**Antrasis skaitinys: 1 Petro 4:8-10**

„Pirmiausia turėkite uolią meilę vieni kitiems, nes meilė apdengia daugybę nuodėmių. Būkite be prieštaravimų vaišingi vieni kitiems. Tarnaukite vieni kitiems kaip geri įvairių Dievo malonių valdytojai, kiekvienas pagal gautą dovaną.“

Šventasis Petras primena mums apie būtinybę ugdyti uolią meilę vieni kitiems. Meilė yra ta jėga, kuri gali apdengti daugybę nuodėmių. Per meilę mes patys tampame Dievo malonės valdytojai, galintys skleisti Jo šviesą ir džiaugsmą kitiems. Ką tai reiškia mūsų kasdieniniame gyvenime? Tai reiškia, kad turime būti dėmesingi, dosnūs ir pasiryžę padėti vienas kitam, nesvarbu, ar tai būtų šeimos narys, kaimynas, ar visiškai nepažįstamas žmogus.

**Evangelija: Mato 5:43-48**

„Jūs girdėjote, kad buvo pasakyta: ‘Mylėk savo artimą ir nekęsk savo priešo.’ O aš jums sakau: Mylėkite savo priešus ir melskitės už tuos, kurie jus persekioja, kad būtumėte jūsų dangiškojo Tėvo sūnūs. Jis savo saulę leidžia šviesti blogiesiems ir geriesiems ir siunčia lietų teisiesiems ir neteisiesiems. Jei mylite tik tuos, kurie jus myli, kokį apdovanojimą už tai gausite?“

Šioje Evangelijos ištraukoje Jėzus kviečia mus peržengti žmogiškosios meilės ribas ir mylėti netgi savo priešus. Šis kvietimas yra radikalus, bet jis rodo, kaip giliai turėtų būti mūsų meilė, sekant dangiškojo Tėvo pavyzdžiu. Dievas myli visus, be išimties. Ors, kai Jėzus ragina mus mylėti savo priešus ir melstis už tuos, kurie mus persekioja, Jis kviečia mus būti visapusiškais Jo meilės atspindžiais.

**Praktinis pritaikymas kasdieniame gyvenime**

Kaip galime šias Šventojo Rašto tiesas pritaikyti savo kasdienybėje? Pirmiausia, įsivaizduokime, kiek mūsų gyvenimas pasikeistų, jei kiekvieną dieną bandytume būti šiek tiek malonesni ir gailestingesni? Lėtai pykti ir būti kupiniems ištikimos meilės yra ir Dievo, ir mūsų pačių sveikatos labui.

Antra, uolia meile tarnaukime vieni kitiems. Galime pradėti nuo mažų dalykų – nuoširdaus šypsio kaimynui, palaikančio žodžio bendradarbiui, pagalbos rankos tam, kas jos reikia. Kiekvienas gautas nelauktumo gestas gali tapti stipriu Dievo malonės atspindžiu mūsų išgyventame pasaulyje.

Trečia, mokykimės melstis už tuos, kurie mus skaudina ar persekioja. Ši praktika ne tik padeda išauklėti mūsų dvasią, bet ir paruošia dirvą tikrai taikai ir susitaikymui negatyviuose santykiuose. Melsdamiesi už savo priešus, mes pripažįstame jų žmogiškumą ir pažabojame savyje esantį pyktį ir nusivylimą.

Šių trijų būdų taikymas mūsų kasdieniame gyvenime padės mums augti tiek dvasiškai, tiek socialiai. Tai ne tik padės mums tiesiogiai gerinti savo santykius, bet ir parodys kitiems pasauliui, kokia galinga ir transformuojanti yra Dievo meilė.

**Įkvepiančios Biblijos citatos**

– „Viešpats yra mano šviesa ir mano išgelbėjimas – ko turėčiau bijoti?“ (Ps 27:1)
– „Naują įsakymą jums duodu: mylėkite vienas kitą; kaip aš jus mylėjau, taip ir jūs mylėkite vienas kitą.“ (Jn 13:34)
– „Vis dėlto dabar išlieka tikėjimas, viltis, meilė – šis trejetas; bet didžiausia iš jų yra meilė.“ (1 Kor 13:13)

Tegul šių dienų skaitiniai ir Biblijos įkvėpimai užpildo mūsų širdis ramybe, išmintimi ir nesibaigiančia meile, padedančia skleisti dangiškojo Tėvo šviesą kiekviename mūsų žingsnyje.